Project “Genie”

De naam ‘genie’ is afgeleid van de term ‘Transgenic’. De term ‘transgenese’ wordt in het onderzoek gebruikt voor b.v. een dier (of ander organisme) die een vreemd gen in zijn DNA draagt. Deze dieren zijn cruciaal belangrijk voor het onderzoek van ziektes zoals bv. Alzheimer, Kanker of Parkinson.

Kaiju bedoeld in het Japans ‘raar beest’. Onze Kaiju is inderdaad een rat, die opvalt door haar apart uiterlijk. Zij is een zo genoemde chimaera en het resultaat van een transgenese.  Daarom heeft zij deze tekeningpatroon en de aparte oogkleur. Deze mutatie is gebaseerd op de Albino locus en heeft verder niets gemeen met Merle, Dalmatian of Marble. Bij muizen is deze mutatie al wat langer bij fokkers bekend (en hebben ook hier hun oorsprong in laboratoria), ratten chimaera’s zijn op dit moment alleen in laboratoria te vinden. Deze mutatie wordt bij muizen ook ingezet om tricolor’s te fokken. 

We staan in contact met fokkers en laboratoria in Duitsland, Amerika en Japan om voor onze Kaiju een goede fok basis te creëren maar er is zeker nog wat tijd en inzet nodig om tot een goed resultaat te komen. Zoals bij alle veranderingen van genen, kunnen ook aan deze mutatie voor-/ of nadelen betreffend de gezondheid gekoppeld zijn. De muizenfokkers die zelf met ‘genie’s’ werken, kunnen hier al wat ervaring aanleveren. Tot nu toe zijn geen nadelen bekend.